İçeriğe geç

Emrâz Ne Demek Osmanlıca

Emrazı kalbiye ne demektir?

Emraz-ı Kalpiye ve Dağdağa-i Kalp ne demektir? Aklı aydınlatan fen ilimleri, kalbi aydınlatan din ilimleri demektir.

Azam ne demek Osmanlıca?

Azam, büyük anlamına gelir. “Büyük sorumluluk taşıyan” anlamına gelen “vezîr-i âzam” terimi, 16. yüzyılın ikinci yarısında, baş, yüksek mevki anlamına gelen “sadr” kökünden türetilen ve başında oturmanın yüksek bir mevki işgal ettiği anlamına gelen “Sadrazam” terimine yol açtı.

Ezhâr ne demek Osmanlıca?

(ﺍﺯﻫﺎﺭ) i. (Ar. zehre – zehere “çiçek” ezhār’ın çoğulu) Çiçekler: Ezhâr-ı pınarın en güzel yüzü görünüyordu (Sâmipaşazâde Sezâî).

İraz ne demek Osmanlıca?

(ﺍﻋﺮﺍﺽ) i. (Ar. ‘arz > i’raż) Yüz çevirmek, kaçınmak, kaçınmak: Eğer Aceb mi devletin dışına çıkarsa, tebaam fakir olur. / Abâ-yı fakr Gālib kabâ-i Hayder-i tecrîd (Leskofçalı Gālib).

Aziz ne demek Osmanlıca?

Aziz, Aya (Roma Yunancası aslı ἅγιος ayos’tur) veya kadınsa Azize anlamına gelir, Arapça azîz kelimesi aziz anlamına gelir. Günlük kullanımda, sevilen ve saygı duyulan kişileri tanımlamak için kullanılır.

Azamat ismi ne demek?

). azamat (азамат / ةَمَظَع) Sayfa 10 bilig YAZ 2017/SAYI 82 • Acar, Kırgız Türkçesinde anlamı değişen Arapça kelimeler • 226 Ar. Büyüklük, büyüklük. Kir. Yiğit, genç, cesur.

Osmanlıca ziya ne demek?

Ziya kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) ışık, aydınlanma, ışık.

Hayz ne demek Osmanlıca?

Türkçe-Türkçe Sözlük’te (Osmanlı Dönemi) Adet teriminin anlamı (C.: Hiyaz) Kadınlara özel adet dönemi. Kadının adet hali. Böyle bir kadına Haiza denir.

Zevahir ne demek Osmanlıca?

Arapça kökenli olan “ظاهر” (zāhir) kelimesinden türemiştir. “Zāhir” kelimesi Arapçada “açık, görünür, belirgin” anlamına gelir ve kökeninde dışsal bir ifade vardır. Anlamı: “Zevahir” kelimesi açık, görünür ve belirgin olan şeyleri ifade etmek için kullanılır.

Elhak ne demek Osmanlıca?

(ﺍﻟﺤﻖّ) sıf. (Ar. harp-i târif el- ve ḥaḳḳ ile el-ḥaḳḳ) Gerçekten, gerçekten, gerçekten: Dünyaları fetheden atalarımız Elhak/Adil idiler, onlar hakkı (Mehter Marşı) zikreden hafızlardı.

Uraz ne demek?

Uraz kavramı Uras, Oraz, Iraz olarak da anılır. Baht, şans anlamına gelir. Tesadüfleri düzenlediğine ve iyi veya kötü durumları belirlediğine inanılan soyut bir güçtür. Ayrıca onur, şeref ve haysiyet gibi anlamları da vardır.

İrâz ne demek?

Iraz isminin anlamı; Kabul etmek, boyun eğmek, razı olmak anlamına gelir. Türkçe kökenli bir kelimedir.

Ilgın ne?

Öncelikle Ilgın ismi Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağacın ismidir. Aynı zamanda Ilgın ismi hafif esinti anlamına da gelmektedir.

Azam ne demek TDK?

Büyük, çok büyük.

Vezir-i azam nedir?

Vezir Sadrazam, Osmanlı İmparatorluğu’nun merkez teşkilatında Sultan’dan sonra gelen en yüksek görevliydi. Devletin kuruluşundan beri var olan Vezirlik kurumu, imparatorluğun sonuna kadar varlığını sürdürdü. “Vezir” kelimesinin sözlük anlamı “yardımcı”dır. Aynı zamanda yük anlamına da gelir.

İsmi Azam kimdir?

Hiç kimse, hatta alimler bile, Allah’ın hangi isminin en büyük olduğunu bilmiyor. Ancak, sahih hadislere dayanarak ortaya çıkan Allah’ın beş ismi Azam ismini oluşturur. Bu isimler; Adl, Ferd, Hakem, Hay, Kayyum.

Afeti azam nasıl yazılır?

Afet-i azam bir söz öbeğidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tesettürlü Escort