Avret yeri temiz değilse namaz kılınır mı?
Bedenin veya elbisenin temiz kısmına ulaşmasa bile, farz ihtiyat gereği onunla namaz kılmak caiz değildir. Mesele 848 – Namaz kılanın avret yerini örtmeyecek kadar küçük olan takke ve çorap gibi elbiseleri necis olursa, leş veya köpek gibi necis hayvanların elbiseleri hariç, bunlarla kılınan namaz sahihtir.
Avret yerini traş etmek gusül gerektirir mi?
Bu sebeple adetli, doğum yapmış ve cünüp olanların, banyodan önce saçlarını ve tırnaklarını kesmelerinde, koltuk altlarını ve kasıklarını temizlemelerinde bir sakınca yoktur.
Özel bölge kılları gusle engel mi?
Gusül almak için mahrem bölgeyi yıkamak zorunludur. Bu nedenle mahrem bölgedeki kılların arpa tanesi uzunluğunu geçmemesi gerekir. Arpanın uzunluğu yaklaşık 5-7 mm’dir. Kıllar bu uzunluğu geçerse, su artık deriyle temas etmeyebilir ve bu nedenle abdest geçersiz olur.
Kıllar alınmadan namaz kılınır mı?
Evet, başında çok bit varsa ve bu durum ona sıkıntı veriyorsa, başını tıraş etmesi caizdir. Aynı şekilde, gerekirse vücut kıllarını da tıraş edebilir. İhramlı bir kimsenin abdest alırken, gusül alırken, teyemmüm ederken veya vücudu pisliklerden veya suyu engelleyen engellerden temizlerken vücudundan kıl koparılmasında bir sakınca yoktur.
Avret yerindeki kıllar namaza engel mi?
“Kasık kıllarını tıraş etmek fıtrî sünnetlerdendir. Bu, kırk günden fazla bırakılmamalıdır -bu konuda sahih olan hadise göre- kırk günden sonra ertelenmesi namazın sıhhatine bir zarar vermez (namaza bir zarar vermez).
Temiz olmayan iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. Kişinin elbisesinde, vücudunda ve namaz kılmak istediği yerde, avuç içine kadar veya daha fazla kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Bu miktardan az necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
Vajinaya parmak sokmak gusül abdesti bozar mı?
Karşı cinse dokunmak abdesti bozar mı? Bir erkeğin yabancı kadına dokunması Hanefi mezhebine göre günah olmakla birlikte, bu durumda ne erkeğin ne de kadının abdesti bozulur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
Kıllar gusülden önce mi sonra mı?
Mesele 378 – Gusül alırken, bedenin bir parçası sayılan kısa saçlar yıkanmalıdır; uzun saçları yıkamak mecburiyeti yoktur. Suyu, el sürmeden bedene getirirse, guslü sahih olur.
İslama göre etek traşı nasıl olmalı?
Koltuk altı ve etek temizliği İslami kaynaklara göre bu temizlik işi kişinin rahat edeceği şekilde yapılır; bu, kılları yolmak, kıl dökücü ilaç kullanmak veya tıraş etmek suretiyle yapılabilir. Koltuk altlarını tıraş etmek sünnet olmakla birlikte, tıraş etmekte bir sakınca yoktur.
Özel bölge kılı alınmazsa ne olur?
Genital bölgedeki tüyler alınmazsa ve bu bölgenin temizliğine dikkat edilmezse, ilişki sırasında diğer tarafı rahatsız edebilecek bir koku olabilir. Ayrıca genital bölgedeki tüylerin alınmaması ve hijyen kurallarına uyulmaması vajinal enfeksiyonlara veya idrar yolu enfeksiyonlarına eğilime yol açabilir.
Özel bölge kılları neyle alınmalı?
Bikini bölgesi temizliği ağda, tıraş veya cımbız gibi klasik yöntemlerle yapılabileceği gibi, modern teknolojiler kullanılarak da alternatifler mevcuttur. Lazer uygulamaları kullanarak epilasyon merkezlerinde veya kişisel IPL cihazları kullanarak evde rahatça istenmeyen tüylerden kurtulabilirsiniz.
Kendi özel bölgeni görmek abdesti bozar mı?
Cevap: Görünen mahrem yer nedeniyle abdest bozulmaz. Bizim görüşümüze göre, abdest dokunularak bozulmaz. Ancak abdesti kesmeyi veya gusül almayı gerektiren sebepler varsa, abdest tekrar alınır. Ya da gusül almak gerekiyorsa, gusül abdesti alınır.
Memedeki kıllar alınır mı?
Önemli bir neden bulunamamış olup, bu kılların alınması gerekiyorsa seçenekler epilasyon veya ağdadır. Göğüs çevresindeki kılları cımbızla çekmek veya jiletle kesmek uygun değildir. Doğru yöntem, temiz bir makasla uçtan kesmek ve kökü güçlendirmemektir.
Kadınların kol ve bacak kıllarını almak günah mı?
Vücudun kaşlar hariç her yerindeki kılları almak caizdir.
Etek altı traşı abdesti bozar mı?
Bazı âlimlere göre, etek tıraşı sırasında kan gelirse gusül gerekir. Çünkü kan, abdesti engelleyen bir durumdur. Ancak bazı âlimlere göre, etek tıraşı sırasında meydana gelen hafif kan guslü bozmaz.
Avret yerini yıkamadan namaz kılınır mı?
67- Avret mahallini temizlediğinde şüphe eden kimse, abdest ve idrar yaptıktan hemen sonra temizlense bile, hemen temizlensin. 68- Namazdan sonra, namazdan önce avret mahallini temizlediğinden şüphe edenin namazı sahihtir.
Temiz olmayan yerde namaz kılınır mı?
Namazın geçerli olması için bedenin, elbisenin ve namaz kılınan yerin temiz olması gerekir. Bu nedenle elbiseye veya vücuda yapışan kurumuş necasetlerin temizlenmesi gerekir çünkü bunlar namaza engeldir. Ancak necasetin elbisede iz bırakmaması ve sadece ona değmesi namaza engel değildir.
İdrar damlamış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Marul Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli