Hyogo eylem planı nedir?
HYOGO Eylem Çerçevesi: 2005 yılında Japonya’nın Kobe kentinde düzenlenen 2. Dünya Afet Azaltma Konferansı’nda, 2005-2015 yılları arasında afetlerin yol açtığı zararları azaltmayı amaçlayan HYOGO Eylem Çerçevesi (HÇEP) hazırlanarak 168 Birleşmiş Milletler üye ülkesi tarafından kabul edilmiştir.
Hyogo ve Sendai nedir?
Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi, 2015 yılında BM üye devletleri tarafından kabul edilen gönüllü bir uluslararası afet riski azaltma aracıdır. Hyogo Eylem Çerçevesi 2005-2015’in devamı olarak oluşturulmuştur. Çerçeve, Japonya’daki Sendai şehrinden adını almıştır.
Sendai protokolü nedir?
Sendai Afet Azaltma Çerçeve Belgesi 2015-2030 (Sendai Çerçeve Belgesi), 2015 sonrası kalkınma gündeminin ilk büyük anlaşması olup, Üye Devletlere kalkınma kazanımlarını afet risklerinden korumak için somut önlemler sunmaktadır.
Yokohama stratejisi nedir?
Yokohama Strateji Belgesi’nde, afet azaltma stratejileriyle dünyanın afetlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi fikri ortaya konulmuş, Hyogo Çerçeve Eylem Planları ile oluşturulacak öncelikli planlar belirlenmiştir.
Eylem planını kim hazırlar?
Kurum ve kuruluşlardan alınan görüşler kapsamında İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Daire Başkanlığı/ŞÖNİM tarafından Taslak İl Eylem Planı hazırlanacak ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun bir sonraki toplantısının gündemine alınarak onaylanacaktır.
Eylem planı ne demek?
Eylem planı, program hedeflerinize ve amaçlarınıza ulaşmanıza yardımcı olabilecek bir yol haritasıdır. Bir yolculukta bir hedefe ulaşmanın farklı yolları olduğu gibi, bir programın hedeflere ulaşmak, amaçları başarmak ve sonuçlar üretmek için izleyebileceği farklı yollar da vardır.8 Ağustos 2023Eylem planı, program hedeflerinize ve amaçlarınıza ulaşmanıza yardımcı olabilecek bir yol haritasıdır. Bir yolculukta bir hedefe ulaşmanın farklı yolları olduğu gibi, bir programın hedeflere ulaşmak, amaçları başarmak ve sonuçlar üretmek için izleyebileceği farklı yollar da vardır.
Tarap amacı nedir?
Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), AFAD koordinasyonunda afet risklerini en aza indirmek amacıyla hazırlanan ulusal bir plan olup 2022-2030 yıllarını kapsamaktadır.
Zarar görebilirlik ve kapasite arasındaki ilişki nedir?
Riski oluşturan şey tehlike ve savunmasızlık faktörlerinin birleşimidir. Öte yandan kapasite, savunmasızlığın tam tersidir; kapasite arttıkça savunmasızlık azalır ve bununla birlikte tehlikenin riske dönüşme olasılığı da azalır.
Tehlike nedir afad?
Tehlike; doğa, teknoloji veya insan eliyle ortaya çıkan, belirli bir zamanda veya belirli bir bölgede ortaya çıkan, yaşamı tehdit eden ve toplumun sosyo-ekonomik düzenini ve faaliyetlerini, doğal çevreyi, doğal, tarihi ve diğer kültürel kaynakları etkileme potansiyeline sahip fiziksel olay veya olgu olarak tanımlanmaktadır (AFAD, 2014).
Kyoto Protokolü nedir Türkiye?
Kyoto Protokolü, Ek I Tarafları için niceliksel bir emisyon azaltma hedefi belirleyen ilk uluslararası anlaşmadır. Protokolün ayrıntılı uygulama hükümleri, 2001 yılında Marakeş’te düzenlenen 7. Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiştir.
1997 Kyoto Protokolü nedir?
Kyoto Protokolü, Ek B’de 37 sanayileşmiş ülke, geçiş ekonomisi ve Avrupa Birliği için bağlayıcı emisyon azaltma hedefleri ortaya koymaktadır. Genel olarak, bu hedefler 2008-2012 beş yıllık döneminde (ilk taahhüt dönemi) 1990 seviyelerine kıyasla ortalama %5’lik bir emisyon azaltımına karşılık gelmektedir. Kyoto Protokolü ayrıca, Ek B’de 37 sanayileşmiş ülke, geçiş ekonomisi ve Avrupa Birliği için bağlayıcı emisyon azaltma hedefleri ortaya koymaktadır. Genel olarak, bu hedefler 2008-2012 beş yıllık döneminde (ilk taahhüt dönemi) 1990 seviyelerine kıyasla ortalama %5’lik bir emisyon azaltımına karşılık gelmektedir.
Afetlerle ilgilenen uluslararası kuruluşlar nelerdir?
Bunlar arasında BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO/PAHO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) veya Dünya Gıda Programı (WFP) gibi kuruluşların yanı sıra Kızılay ve Kızılhaç gibi ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları da yer almaktadır.
Fema ne demek açılımı?
Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA), ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na (DHS) bağlı bir kurumdur ve başlangıçta Başkan Jimmy Carter yönetimindeki 1978 tarihli 3 No’lu Başkanlık Yeniden Düzenleme Planı uyarınca oluşturulmuş ve 1 Nisan 1979’da iki Yürütme Emriyle yürürlüğe konmuştur. Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA), başlangıçta Başkan Jimmy Carter yönetiminde 1978 tarihli 3 No’lu Başkanlık Yeniden Düzenleme Planı uyarınca oluşturulmuş ve 1 Nisan 1979’da iki Yürütme Emriyle yürürlüğe konmuştur ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na (DHS) bağlı bir kurumdur.
Pazara nüfuz etme stratejisi nedir?
Pazar penetrasyonu, mevcut üründe değişiklik yapmadan (mevcut kapasiteyi artırarak) mevcut pazarda daha önce olduğundan daha fazla satış gerçekleştirmeyi amaçlayan bir büyüme stratejisidir (Şimşek ve Çelik, 2011:67).
Azaltma stratejisi nedir?
Bilgi teknolojisi bağlamında, risk azaltma stratejisi, bir organizasyonun kritik verileri ve operasyonları üzerindeki risklerin etkisini azaltmak için eylemleri belirleme ve uygulama sürecini ifade eder. Bilgi teknolojisi bağlamında, risk azaltma stratejisi, bir organizasyonun kritik verileri ve operasyonları üzerindeki risklerin etkisini azaltmak için eylemleri belirleme ve uygulama sürecini ifade eder. Bunu yapar.
Kentges eylem planı nedir?
KENTGES, kentleşmenin yapısal sorunlarının çözümü ve sağlıklı, dengeli ve yaşanabilir bir kentsel gelişmenin sağlanması için ilke, strateji ve tedbirleri ortaya koyan, bunların uygulama esaslarını belirleyen ve bunları bir eylem programına bağlayan ulusal bir belgedir.
Yerel iklim değişikliği eylem planı nedir?
Yerel İklim Eylem Planları (LCCAP), bir şehrin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı ne kadar dirençli olduğunun ve bu konuda ne kadar kararlı olduğunun bir göstergesi olduğu için dikkat çekiyor. Bu planlar, sera gazlarını azaltma ve iklim değişikliğine uyum sağlama önlemlerini içermelidir.
Olay eylem planı nedir?
Olay öncesi, sırası ve sonrasında hazırlanması gereken acil eylem planının amacı; olayın meydana gelmemesi, büyümemesi veya tırmanmaması durumunda yapılması gereken tüm işleri önceden belirlemek ve tüm personelin görev, yetki ve sorumluluklarını tanımlamaktır.
Türkiye eylem planı nedir?
Ülkemizin vizyonunu ortaya koyan, afet yönetim sistemimizin çatı dokümanı olan Türkiye Afet Yönetim Strateji Belgesi ve Eylem Planı (TAYSB), mevcut ve yeni afet risklerini, her türlü afet ve acil durumu, tüm afet yönetim süreçlerini kapsamaktadır.